Een beleggingsrekening op naam van uw kind kan een mooie manier zijn om vermogen op te bouwen voor studie, startershypotheek of rijlessen. En in de overdracht scheelt het schenkbelasting. Een overzicht van het aanbod van verschillende financieel dienstverleners op dit gebied.
Schenken onder bewind |
Bedenk goed dat het vermogen van de kindrekening op de dag dat uw zoon of dochter 18 wordt, onherroepelijk en direct overgaat op uw kind. Als u dat moment wilt uitstellen, is schenken onder bewind een optie. Hierbij wordt het geld gedurende een periode door een bewindvoerder beheerd. Dit heeft zowel voor- als nadelen, dus vraag hierover advies. |
Meesterbelegger Warren Buffett kocht op 11-jarige leeftijd zijn eerste aandelen. Voor een bedrag van 114,75 dollar schafte hij drie stukjes van de oliemaatschappij Cities Service aan. De kans dat uw nageslacht wat betreft beleggingsresultaat in de buurt komt van Buffett is klein, maar het geeft wel aan dat het helemaal geen kwaad kan om al vroeg te beginnen met beleggen.
Vanaf hun achttiende lopen jongvolwassenen tegen flinke kosten aan: studiekosten, op kamers, rijlessen. Redenen om al in een vroeg stadium wat geld opzij te zetten. Het is en passant een mooie aanleiding om uw kinderen iets bij te brengen over het nut en de lol van beleggen. En door vroeg te beginnen, wordt de spreiding over jaren groter en daarmee ook de mogelijkheid om klappen op de beurs op te vangen.
Toekomst
Wie voor zijn kinderen vermogen wil opbouwen op de beurs, is in ieder geval in goed gezelschap. Uit cijfers van de AFM blijkt dat vorig jaar 1,9 miljoen particuliere huishoudens in Nederland zelfstandig belegden. Volgens DNB ging het daarbij om een totaal belegd vermogen van 185 miljard euro.
Bij het beleggen is “financieel vermogen opbouwen voor de toekomst van de kinderen” een belangrijke drijfveer, blijkt uit de meest recente AFM Consumentenmonitor (najaar 2021).
Eigen rekening
Een beleggingsrekening op naam van uw zoon of dochter kan een heel geschikt middel zijn. Uiteraard is het mogelijk een deel van uw eigen portefeuille opzij te zetten, maar met een beleggingsrekening op naam van uw kind, wordt die vermogensbestemming een stuk duidelijker. Bovendien krijgt u zo niet te maken met schenkbelasting over een opgelopen bedrag en is het wellicht voor grootouders ook interessanter om mee te storten op de rekening.
Bij een beleggingsrekening op naam van uw kind, beheert u de rekening tot uw zoon of dochter achttien jaar is. Uw kind kan daarna vrij over het geld beschikken. Elke storting die u doet op de rekening is een schenking aan uw kind, en als u jaarlijks binnen de schenkingsvrijstelling blijft – 5.667 euro in 2022 – hoeft er in principe geen schenkbelasting betaald te worden. Het vermogen dat op de rekening wordt opgebouwd, valt tot het achttiende levensjaar belastingtechnisch in box 3 van ten minste een van de ouders. Ook grootouders kunnen schenken op de rekening (2.274 euro per kleinkind belastingvrij). Maar de beleggingsbeslissingen liggen bij de ouder(s).
Prudent beleggen
Bij het openen van een beleggingsrekening ten name van een kind, zijn er wel wat zaken waar u rekening mee moet houden. Het geld op deze rekening is onherroepelijk van uw kind. U mag weliswaar geld opnemen van deze rekening, maar dan heeft het kind wel een vordering op u. En omdat u vermogen opbouwt op naam van een ander, is het belangrijk om het geld als goede bewindvoerder te beheren. De aanbieders benadrukken dat de ouders het vermogen doelmatig dienen te beleggen, zonder te veel risico. Hefboomproducten zijn er voor dit soort rekeningen dus niet bij.
Mede daarom zijn de meeste beleggingsrekeningen voor kinderen behoorlijk afgekaderd. Er zijn in Nederland eigenlijk maar drie aanbieders waarbij het mogelijk is om met een kindrekening vrij te beleggen. De andere aanbieders bieden (online) vermogensbeheer aan, of een beperkt aantal fondsen of etf’s. Vaak bestaat alleen de mogelijkheid om zelf te kiezen voor een risicoprofiel.
Vanwege de strengere wet- en regelgeving is het bij sommige dienstverleners helemaal niet meer mogelijk om voor een minderjarige een rekening te openen. LYNX en DeGiro willen hier bijvoorbeeld niet (meer) aan en ook ING biedt online geen mogelijkheid om een rekening om zelf te beleggen op naam van uw kind te openen.
In het overzicht geven we een korte, niet uitputtende, opsomming van enkele aanbieders die kindrekeningen faciliteren. We hebben daarbij gekozen voor een zelf-beleggen-rekening of voor de variant waarbij enige keuzevrijheid wordt geboden.
In dit overzicht staan ook de belangrijkste kosten. Daarbij zijn er in bepaalde gevallen – net als bij andere beleggingen – nog extra kosten om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de spread, valutakosten, mogelijk weglekkende buitenlandse dividendbelasting en op- en afslagen bij beleggingsfondsen. Ook werken sommige aanbieders met minimum- of maximum-servicekosten, of kunnen deze kosten boven een bepaald vermogen lager worden. Controleer dus goed vooraf alle kostenoverzichten van de betreffende aanbieders.
-Saxo Bank: Kindrekening __________________________________ De partijen hieronder bieden meer afgekaderde pakketten aan. Zelf samenstellen van een portefeuille is niet mogelijk. Vaak is er alleen keuze uit verschillende profielen of een klein aanbod aan fondsen. Kijk ook goed naar de kosten en de voorwaarden. Deze kunnen flink uiteenlopen. |
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |